بررسی اثر برخی عوامل اکولوژیکی در رشد و اسپورزایی قارچ Lecanicillium muscarium روی محیط غذایی جامد

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع، تهران - ص. پ. 116-13185

2 گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران، کرج

چکیده

در این بررسی تاثیر کیفیت مواد غذایی، نور، درجه حرارت، رطوبت نسبی، pH، محیط‌های غذایی جایگزین و فرم فیزیکی محیط در رشد و اسپورزایی قارچ Lecanicillium muscarium  مورد بررسی قرارگرفت. نتایج نشان داد که اثر کیفیت مواد غذایی و نور در رشد رویشی و تولید اسپور معنی‌دار بود (α = 0.01). محیط غذایی PDA و نور سفید همراه با نیم ساعت اشعه ماورا بنفش خورشیدی بهتر از سایر تیمارها بود. اثر کیفیت غذا و حرارت در تولید اسپور معنی‌دار بود  (α = 0.01). اثر کیفیت غذا در رشد رویشی معنی‌دار نبود، ولی اثر درجه حرارت در سطح یک درصد معنی‌دار بود. محیط PDA و دمای 22 درجه سانتیگراد از نظر تولید اسپور بهتر از سایر تیمارها بود. اما همین محیط غذایی در دمای 12 درجه از نظر رشد رویشی بهترین تیمار بود. اثر pH محیط در تولید اسپور در سطح 1 درصد، و در رشد رویشی در سطح 5 درصد معنی‌دار بود. pH مساوی 6 با میانگین107×7/4 کنیدیوم در میلی‌لیتر و 66/55 میلیمتر قطر پرگنه در مدت دو هفته، بهترین تیمار بود. اثر رطوبت نسبی در محدوده 95-70 درصد در تولید اسپور معنی‌دار نبود، ولی در رطوبت 60 درصد و پایین‌تر که محیط کشت خشک ‌شد، رشد قارچ متوقف گردید. اثر فرم فیزیکی محیط در تولید اسپور قارچ مورد نظر معنی‌دار بود (α = 0.01). محیط PD به صورت لایه نازک مایع با میانگین 107×02/5  کنیدیوم در میلی‌لیتر بیشترین تولید را داشت. تولید اسپور روی محیط‌های غذایی جایگزین مورد آزمایش اختلاف معنی‌دار داشت (α = 0.01). سویا با میانگین تولید 107×73/5 کنیدیوم در میلی‌لیتر بیشترین میزان تولید را نشان داد.
 

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Ecological factors affecting growth and sporulation of Lecanicillium muscarium in solid media

نویسندگان [English]

  • M. J. Farsi 1
  • H. Askary 1
  • Kh. Talebi Jahromi 2
  • A. Kharrazi-Pakdel 2
چکیده [English]

In this study effect of food quality, light, temperature, relative humidity, pH of medium, alternative food media and physical form of media were investigated on the growth and sporulation of Lecanicillium muscarium (=Verticillium lecanii strain DAOM 198499). Results showed that, the effect of food quality and light on vegetative growth and sporulation was significant (α=0.01). PDA medium with fluorescent light plus 0.5 hour sun UV per day was the best treatment. Effect of food quality and temperature on sporulation was significant (α=0.01) as well. Effect of food quality on vegetative growth was not significant, but the latter was significantly affected by temperature (α=0.01). PDA medium at 22˚C was better than the other treatments for sporulation, but this medium at 12˚C was the best one for vegetative growth. Effect of pH was significant on sporulation (α=0.01), as well as on vegetative growth (α=0.05). The best treatment was achieved at pH=6 with the average of 4.7×107 conidia/ml and 55.66 mm of colony diameter after two weeks. Effect of relative humidity on sporulation was not significant at the range of 70-95%, but the medium was gradually dried up at 60% or lower rate of RH, and thus, the fungal growth was ceased. Effect of physical form of media on sporulation was significant (α=0.01). Potato dextrose as a thin layer was the best treatment with average of 5.02×107 conidia/ml. Spore production on alternative solid media was significantly different (α=0.01), and soya with average of 5.73×107 conidia/ml showed the highest production rate.
 
 

کلیدواژه‌ها [English]

  • Lecanicillium muscarium
  • environmental conditions
  • fungal growth and sporulation
  • solid media
بابای اهری، ا. 1378. بررسی اثرات دما، نور و محیط کشت در رشد و اسپورزایی Verticillium lecanii . دانش کشاورزی، 8 (3 و 4): 171-187.
فارسی، م. ج.، عسکری، ح.، طالبی جهرمی، خ. و خرازی پاکدل، ع. 1382. بیمارگری قارچVerticillium lecanii (=Lecanicillium muscarium)  روی لارو سن سوم پروانه دم قهوه‌ای بلوط Euproctis chrysorrhoea L. در شرایط آزمایشگاهی. پژوهش و سازندگی در منابع طبیعی 60: 58-52.
فارسی، م. ج.، عسکری، ح.، طالبی جهرمی، خ. و خرازی پاکدل، ع. 1384. بررسی اثر عوامل عمده اکولوژیک در تولید بلاستوسپور قارچ Verticillium lecanii (=Lecanicillium muscarium) در محیط مایع. علوم کشاورزی ایران، 36 (1): 119-109.
Askary, H., Carrier, Y., Belanger, R. R. and Brodeur, J., 1998. Pathogenicity of the fungus Verticillium lecanii to aphids and powdery mildow. Biocontrol science and technology, 8: 23-32.
 Beyer, P. U., Hirte, W. F. and Sermann, H., 1997. The behaviour of the entomopathogenic fungus Verticillium lecanii (Zimm.) Viegas in soil: 1. Viability in soil at different ecological conditions. Zeitchrift fur pflanzenkrankheiten und pflanzenschutz, 104 (1): 54-64.
Brodeur, J., 1998. Un champignon pour remplacer les pesticides. Available at: http://www.cyberscience.com /cyber/3.0/n887.asp.
Burges, H. D., 1998. Formulation of mycoinsecticides. pp.131-185. in: Burges H. D. (ed.). Formulation of Microbial biopesticides. Kluwer Academic publishers,Dordrecht.
Chandler, D., Heale, J. B. and Gillespie, A. T., 1994. Effect of osmotic potential on the germination of conidia and colony growth of Verticillium lecanii. Mycological research, 98 (4): 384-388.
Grajek, W., 1994. Sporogenesis of the entomopathogenic fungus Verticillium lecanii in solid state culture. Folia microbiologica, 39 (1): 29-32.
Hall, R. A., 1981. The fungus Verticillium lecanii as a microbial insecticide against aphid and scale. pp. 483-498. in: Burges, H. D. (ed.) Microbial control of pests and plant diseases. Academic Press, London.
Hsiao, W. F., Bidochka, M. J. and Khachatorians, G. G., 1992. Effect of temperature and relative humidity on the virulance of the entomopathogenic fungus, Verticillium lecanii toward the oat-bird berry aphid, Rhopalosiphum padi (Hom.: Aphididae). Journal of Applied Entomology, 114 (5): 484-490.
Inglis, G. D., Goettel, M. S., Butt, T. M. and Stathers, H., 2001. Use of hyphomycetous fungi for insect pests. pp. 23-69. in: T. M. Butt, C. Jackson and N. Magan (eds.). Fungi as biocontrol agents. CABI Publishing, UK.
Jenkins, N. E. and Goettel, M. S., 1997. Method for mass–production of microbial control agents of grasshoppers and locusts. Memories of the entomological society of Canada, 171: 37-48.
Khalil, S. K. and Taborsky, V., 1982. The effect of different media on the growth and sporulation of entomopathogenic fungus Verticillium lecanii (Zimm.) Viegas. Agricultura tropica et subtropica, Universitas Agriculturae Praga, 15: 251-268.
Khalil, S. K., Bartos, J. and Taborsky, V., 1983. Effect of temperature, pH of the medium and sugar on the germination of spores, development of mycelium and sporulation of the entomopathogenic fungus Verticillium lecanii (Zimm.) Viegas. Agricultura tropica et subtropica, Universitas Agriculturae Praga, 16: 255-274.
Khalil, S. K., Hussain, N. and Naeem, M., 1985. Influence of pH of the medium on growth and sporulation of the entomopathogenic fungus Verticillium lecanii. Sarhad journal of agriculture, 1 (1): 51-55.
Li, G., Yan, Y. and Wang, L., 1991. Influence of temperature and nutrition on the growth of an entomopathogenic fungus, Verticillium lecanii. Chineese. journal of biological control, 7 (3): 115-119.
Lopez–Llorca, L. V. and Carbonell, T., 1999. Characterization of Spanish strains of Verticillium lecanii. Revista iberoamericana de micologia, 16 (3): 136-142.
Lopez–Llorca, L. V. and Carbonell, T. and Salinas, J., 1999. Colonization of plant waste substrates by entomopathogenic and mycoparasitic fungi, a SEM syudy. Micron, 30 (4): 325-333.
Powel, K. A., 1995. The production of chemicals by biological control agents. Pesticide science, 44: 395-397.
Reddy, K. B. and Bhat, P. K., 1989. Effect of relative humidity and temperature on the biotic agent of green scale Coccus viridis (Green). Journal of Coffee Research Institute, 19 (2): 82-87.
Soman, A. G., Gloer, J. B., Angawi, R. F., Wicklow, D. T. and Dowd, P. F., 2001. Vertilecanins: new phenopicolinic acid analogues from Verticillium lecanii. Journal of Natural Product, 64 (2): 189-192.
Verhaar, M. A., Hijwegen, T. and Zadocks, J. C., 1996. Glasshouse experiments on biocontrol of cucumber powdery mildew (Sphaerotheca fuliginea) by the mycoparasites Verticillium lecanii and Sporothrix rugolosa. Biological Control, 6: 353-360.
Verhaar, M. A., Hijwegen, T. and Zadocks, J. C., 1999. Improvement of the efficacy of Verticillium lecanii used in biocontrol of Sphaerotheca fuliginea by addition of oil formulations. Biocontrol, 44 (1): 73-87.
Winston, P. W. and Bates, D. H., 1960. Saturated solutions for the control of humidity in biological research. Ecology, 41 (1): 232-237.
Wraight, S. P., Jackson, M. A. and de Kock, S. L., 2001. Production, stabilization and formulation of fungal biocontrol agents. pp. 233-287. in: T. M. Butt, C. Jackson and N. Magan (eds.). Fungi as biocontrol agents. CABI Publishing, UK.